Savjeti


Vjerujem da smo bili prvi u ovakvom obliku savjetovanja potrošača, kad smo prije nekoliko godina odlučili javno progovoriti o nekim lošim pojavama na našem tržištu. Danas već postoje kopije naših prvotnih ideja, no većinom se radi o laičkim komentarima koji se prepisuju od raznih dizajnera i iz prethodnih publikacija.
Ono što mi nudimo je nešto drukčije. U nastavku ćete pronaći razna objašnjenja i savjete kojima je cilj krajnjeg kupca upoznati sa stajalištima koja proizlaze iz strukom potkrijepljenog razmišljanja istinskih majstora stolara.
"Nelojalna konkurencija" i razni uvozni povoljni proizvodi doslovce uništavaju pojam kvalitete i one stolarske radionice koje u svojoj proizvodnji primjenjuju "stara pravila igre".
Nikako ne tvrdim da smo baš mi "pobrali svu pamet svijeta" ili da smo jedini pošteni i najbolji na našem tržištu. Naprotiv, tvrdim da smo tek jedni od malobrojnih prostalih, a svakim danom nas je sve manje.
Nekad je vrijedila tvrdnja da ako si malo platio sigurno si i malo dobio. Danas vrijedi nešto sasvim oprečno, ako si puno platio, ne znači da si dobio ono što si platio.

     Vi plaćate određeni proizvod i morate točno znati što ste platili, odnosno što dobivate za svoj novac i koliko će Vas taj proizvod služiti.
Na našem tržištu vlada ogroman nered i u proizvodnju namještaja su se uključili mnogi bez ikakvog potrebnog znanja ili su ga "stekli preko noći" i njih vodi samo jedna misao, a to je kako Vama uzeti što više novca, a zauzvrat Vam dati što manje, odnosno kako Vas "dernuti" (najčešće korišten izraz takvih "majstora"). U nastavku ćete pronaći neke od najčešćih podvala i greški pri izradi namještaja po mjeri.

     Danas i moja baka može proizvoditi kuhinje, dnevne, dječje, spavaće sobe, stepenice, razne stolove....zašto?
Odgovor je jednostavan, otvaranjem brojnih tzv. drvnih centara, osim prodaje repromaterijala na tržište su došle i razne dodatne usluge, koje su „fušerima“ omogućile da sve dijelove namještaja naruče gotove, a zatim u nekoj šupi ili garaži sve djelomično povežu na samo sebi razumljiv način i tako Vam isporuče Vašu buduću kuhinju, dnevnu, dječju, spavaću ili bilo kakvu drugu sobu.
Kod takvih „majstora“ prolazite možda 10-20 % jeftinije, ali jeste li se zapitali što ste ustvari dobili i kojim kvalitativnim normama odgovara takav „proizvod“ i koliko će on trajati, odnosno kome ćete se požaliti kad dođe do „raspada sistema“?

     Zašto je vaša stara kuhinja, dnevna, spavaća ili dječja soba trajala dvadesetak ili više godina ili ako se radi o komadu namještaja izrađenom od masiva koji ste dobili od svoje bake i nakon svih tih godina još uvijek se dobro „drži“, odgovor je opet jednostavan.
Proizvodi rađeni prije tridesetak i više godina su bili izrađeni na bitno drukčiji način od današnjih.
Nisam siguran da li bi se stari majstori dobro nasmijali ili bi isplakali dušu, kad bi vidjeli današnje načine izrade namještaja i čuli suvremeno poimanje riječi kvaliteta, ne zaboravite da su oni znali napraviti kuhinju, stol, krevet ili ormar koji je trajao naraštajima.
Sami ispitajte ove tvrdnje u praksi, pokušajte rastaviti svoju isluženu kuhinju i vidjeti ćete da to i ne ide tako lako jer su svi spojevi tiplani i ljepljeni, a zatim sve detalje usporedite s Vašom novom kuhinjom, dječjom, spavaćom, dnevnom sobom ili bilo kojim komadom namještaja koji ste kupili u posljednje vrijeme u nekom trgovačkom centru ili "povoljno" nabavili kod nekog "majstora" i s pravom se upitajte, kolika je razlika u kvaliteti spojeva danas i nekad i koliko će dugo Vaša „nova“ kuhinja trajati.

     U ovom modernom svijetu, koji je u vječitoj borbi za većim profitom, nisu svi odbacili stara „pravila igre“.
Da biste mogli poštivati i koristiti pravila starih majstora, prije svega morate ih dobro poznavati, a tu smo mi u velikoj prednosti pred "majstorima" koji su preko noći samoinicijativno postali majstori i slobodno harače tržištem u potrazi za novom „žrtvom“.
Predlažem da pročitate nekoliko savjeta o tome kako razlikovati majstora stolara koji zna svoj posao pošteno odraditi, od onih ostalih.

Kao što sam prije napomenuo, mi u svom radu stavljamo naglasak na kvalitetu i funkcionalnost svojih proizvoda i smatramo da morate dobiti ono što ste naručili i platili.
Na primjeru se može jasno vidjeti zašto prava informacija „zlata vrijedi“.
 

Odradili ste razgovor  s nama u kojem ste odabrali vrstu materijala, okove i sve što je potrebno za izradu primjerice Vaše nove kuhinje ili dnevne sobe i dobili ste konkretnu cijenu, nakon toga ste zatražili dodatne ponude od "konkurencije" i jasno možete razlučiti što vam tko nudi i za koju cijenu.

Kod nas ste dobili cijenu za željeni proizvod primjerice 10 000,00 kn za kuhinju i znate što točno ulazi u tu cijenu, dok s druge strane imate drugu ponudu koja je „povoljnija“ za 20% i nude Vam se neusporedivo lošije izvedeni spojevi, bezimeni okovi, iverali nižeg ranga kvalitete i slično.
U toj situaciji lako možete procijeniti tko Vam što nudi, naravno ako ste upoznati s osnovnim pojmovima i nećete „nasjesti“ na naizgled povoljniju ponudu jer odmah uočavate da za 20% nižu cijenu dobivate 70% lošije izrađenu kuhinju. Pa neka Vam onda "oni" daju i 70% nižu cijenu od naše, pa ćete barem znati da je kvaliteta izrade proporcionalna cijeni koju plaćate !!!
Upravo to je prostor u kojem „love“ razni smutljivci i "suvremeni majstori".


     Kuhinje, dječje, spavaće, dječje, radne sobe, kupaonice, garderobni ormari, stolovi, odnosno proizvodi izrađeni od iverala, furnirane iverice ili mdf ploča.


     Kvalitetu kuhinje, dnevne, spavaće, dječje sobe ili bilo kojeg drugog komada namještaja koji se radi od suvremenih pločastih materijala čini skup određenih čimbenika.
Jedan od najvažnijih čimbenika jest maksimalna čvrstoća pojedinaćnog komada namještaja.
Optimalna čvrstoća spojeva daje odgovarajuću nosivost, a ona je izravno vezana s trajnošću namještaja.
Svaki oblik namještaja, svaka kuhinja, dnevna, spavaća, dječja soba, kupaonica, svaki ormar je samo sklop nosivih kutija koje služe lakšoj organizaciji stambenog i radnog prostora. Dakle oni nose predmete koje koristimo u životu i zato je potrebna maksimalna čvrstoća da mogu što duže trajati.

Mi u proizvodnji namještaja od pločastih materijala sve spojeve uvijek tiplamo i lijepimo zato što ne postoji kvalitetniji i trajniji način povezivanja pločastih materijala. Takvi spojevi su neraskidivi i mogu trajati duže od bilo kojeg drugog načina povezivanja, poput vijaka i ostalih gluposti koje nameću oni koji neznaju ili ne žele bolje raditi.

Logičkim zaključivanjem pokušajte dokučiti čvstoću primjerice elementa kuhinje na kojem su svi spojevi, uključujući i sve police tiplani i sljepljeni, a to znači da se na standardnoj dubini donjeg kuhinjskog elementa od 57 cm ugrađuju ne dvije, već pet tipli u nizu i nakon lijepljenja svi spojevi ostaju pritisnuti
stolarskim stegama barem dvanaest sati dok ljepilo ne postigne svoju maksimalnu učinkovitost ljepljenja. To je način na koji to mi radimo.
Sad to usporedite sa spojevima koje čine dva vijka po spoju i ništa više i onda pokušajte odrediti kolika je razlika u nosivosti, odnosno u trajnosti tih dvaju elemenata.

     Zašto trajnost primjerice kuhinjskog elementa ima dodanu vrijednost?
Namještaj po mjeri i ostale stolarske proizvode izrađujemo dugi niz godina i počeli smo se susretati s do sada nama nepoznatim načinom preuređenja interijera.
Stranke nam se "žale" da smo prekvalitetno odradili svoj posao i da im je žao baciti namještaj koji smo prije desetak godina izradili za njih, a koji je još uvijek u besprijekornom stanju.
Suvremena dizajnerska rješenja prisiljavaju naše stranke da promijene nešto kako bi "ostali u trendu" i evo što su se neki dosjetili. Odlučili su promijeniti samo najizraženiji dio namještaja, prednjice.
Pokušajte sami izračunati kolika je ušteda kad na postojećem namještaju mijenjate samo prednjice, i na taj jednostavan način ponovno dobivate "izgled koji je u trendu".
Ipak ima nekog smisla kvalitetno "odraditi posao" od početka, zar ne?

     Kako ćete prepoznati kvalitetan način povezivanja dijelova konstrukcije namještaja?
Kod isporuke kuhinje ili dnevne sobe, dovoljan je pogled na stranicu elementa i odmah ćete vidjeti koji je od ova dva spoja primjenjen i znati ćete s kime imate posla, naime ako ne vidite okove, znači da je primjenjen tradicionalan, čvršći način spajanja, dakle naš način spajanja.
Za ljepljene spojeve nisu potrebni nikakvi vijci i okovi i u pogledu čvrstoće i izdržljivosti spojeva i odgovorno tvrdim: tradicionalno izrađeni spojevi uvijek mogu „pomesti“ sve „moderne“ spojeve vijcima.

     Do sad ste mogli saznati zašto mi izvodimo isključivo takve spojeve, u nastavku malo o tome zašto gotovo svi drugi izbjegavaju izradu takvih spojeva.
Razloga je više i vrlo su jednostavni :
     1. naš način izrade spojeva je daleko dugotrajniji i zahtjevniji,  a danas se kaže da je vrijeme novac. Malo tko raspolaže alatima i znanjem potrebnim za takvu izradu namještaja (ne zaboravite da dobar dio ponuđača na našem tržištu "operira" iz nekakvih šupa, garaža i sličnih prostora)
     2. "živo im se fućka za Vas i ono što će Vam isporučiti, lova je bitna, a ne žuljevi. Zagreb je dovoljno velik grad za "dugogodišnju "žetvu".

Usuđujem se tvrditi da se dosadašnja priča o lošim načinima izrade spojeva, osim na lokalne "fušere" može primjeniti i na veliku većinu ponuđača s "blještavim izložbenim salonima".
Vrlo vješto Vas blještavilom svojih salona pokušavaju "zaslijepiti", no pokušajte primjeniti neke od naših savjeta i ubrzo ćete uvidjeti da sve što ste do sada mogli pročitati uistinu "drži vodu".

Krenimo dalje!!!

     Čvrstoću i krutost pojedinog elementa značajno povećavaju precizno skrojena leđa, koja uvijek moraju biti ugrađena u stranice, pod i strop svakog komada namještaja.
To znaći da stranice i ostali dijelovi namještaja moraju sa stražnje strane imati poluutor u koji leđa nasjedaju, tako da budu ravna sa stražnjom stranom elementa namještaja.
Ako su uvućena od stražnje strane ili ako su samo zabita na element bez poluutora, odnosno „falca“, time se dobiva znatno manji učinak i znači da se u proizvodnji opet ide kraćim putem.
Leđa uvijek moraju biti zabijena za element i to s više od nekoliko čavala, najmanje svakih deset cm, na sve police i stranice.
Mi koristimo leđa debljine 4 mm, za razliku od onih koji koriste leđa debljine 3 mm.
Ovo možda zvuči beznačajno, ali ipak leđa debljine 4 mm su gušće prešana i sama debljina je veća za 25 % od leđa debljine 3 mm, a to ipak nešto znači.

Većina proizvođača će Vam rado ponuditi stropove vaših donjih kuhinjskih elemenata u obliku dva uska komada, a ne kao cijelu ploču, kako ih mi izrađujemo.
Najčešće objašnjenje je da oni ustvari ništa ne nose, ali tada se sjetite koliko je njihova cjelovitost bitna kod same kompaktnosti elementa kao zasebne jedinice.
K tome, kod većih raspona takvi stropovi ne mogu nositi niti sami sebe, a kamoli radnu ploču i ugradbene aparate koji se ugrađuju u ploču.
Probajte se popeti na kuhinjski element koji je izrađen na taj način i brzo ćete vidjeti o čemu govorim.

     Želite li znati kako mi strankama u radionici dokazujemo čvrstoću i kvalitetu naših kuhinjskih elemneata?
Jednostavno, popnemo se na kuhinjski element koji izrađujemo (nema trikova s posebno pripremljenim rekvizitima) i onda skačemo po njemu. Vrlo jednostavana i iskrena demonstracija onoga što tvrdimo o svojoj kvaliteti izrade. Probajte zatražiti od nekog drugog proizvođača da učini isto. Mislim da će ih se vrlo malo malo odlučiti na takvo nešto, a siguran sam da ste do sad već i sami zaključili zašto.

     Vrlo često, kod konkurencije su donji kuhinjski elementi dubine 51 cm, a ne 57 cm kao kod nas.
Time samo Vi gubite na iskoristivom prostoru, dok će vaši kućanski pauci uživati u prostranosti između vaše kuhinje i zidova.

     Rubne trake koje se lijepe na rubove svih pločastih materijala nakon krojenja, služe kao zaštita od prodiranja vlage iz zraka u sam materijal, jer kod utjecaja atmosferske vlage iz zraka drvena struktura u pločama upija vlagu i bubri.
Mogućnost upijanja vlage se eliminira lijepljenjem trake 0,5 mm debljine, dok se trakom od 2 mm debljine uz ovaj učinak postiže i zaštita rubova od mehaničkog oštećivanja.
Zato je uvijek preporučljivo vrata i prednje rubove svih elemenata namještaja zaštititi debljom trakom, a ostale manje izložene rubove tanjom trakom.
Kod nas primjerice kuhinjski ili kupaonski element kantiramo odozdo i odozgo iako se to ne vidi, a ne samo s prednje strane elementa. Nije obvezujuća opcija, već samo jedna od njih.

     Za trajnost određenog proizvoda važan je pravilan izbor materijala.
U svojoj ponudi zastupamo nekoliko europskih proizvođača pločastih materijala, koji su svrstani prema omjeru cijene i kvalitete i dovoljno je izjasniti se koji od kriterija želite.
Dovoljno smo dugo na tržištu i jasno raspoznajemo kvalitetan materijal od onih ostalih i slobodno možemo tvrditi da svi iverali nisu isti u pogledu kvalitete, ma koliko Vas drugi uvjeravali u suprotno.
Vi sami određujete dekor po želji i nitko Vas neće uvjeravati da se korpus primjerice kuhinje ili dnevne sobe mora raditi isključivo od bijelog iverala.
Drugi to rade samo zato što je takav materijal dvostruko jeftinji od onog s dekorom i tako se često zna dogoditi da jedna kuhinja izrađena od bijelog iverala stoji isto kao i ona izrađena od iverala s dekorom. To je zasigurno jedan od načina kako uštediti koju kunu, no ne smetnite s uma da niti svi bijeli iverali nisu jednake kvalitete.
U ovoj situaciji do izražaja dolazi preporuka stolara koji raspoznaje kvalitetu određenih proizvođača.

     Ne štedimo na debljini materijala i tako u osnovnu proizvodnju ulaze samo ploče debljine 18 mm i deblje po dogovoru, dok kod drugih često zalutaju materijali debljine 16 mm.

     Često se događa da se kuhinje izrađuju od ambalažnih iverala.
Ambalažna ploča je ona koja dolazi kao prva i zadnja ploča u paleti i služi isključivo kao zaštita ostalim pločama, no umjesto na reciklažnom dvorištu ona može završiti u vašoj kuhinji.
Najlakše ćete ju prepoznati po tome što je jedna strana stranice Vaše kuhinje u jednoj boji, a druga u nekoj drugoj boji ili dekoru.
Osim ploča oplemenjenih akrilnim lakom, na našem tržištu u maloprodaji ne postoje ploče koje s jedne strane imaju jedan dekor, a s druge strane drugi dekor.
Kod serijske proizvodnje takve ploče su zbog uštede na cijeni materijala gotovo postale pravilo.

     Kuhinjske radne ploče su još jedno sivo područje ako ih ne razlikujete.
U načelu se najviše koriste one standardne debljine 38 mm.
Neki rade s pločama debljine 28 mm a vi pokušajte dokučiti zašto.
Svaka industrijski proizvedena radna kuhinjska ploča je izrađena od iverice i s gornje radne strane je presvučena laminatnom folijom, dok je s donje strane običan papir, što je u redu budući da papir služi samo kao protuteža laminatnoj foliji.
Ako dobro pogledate vidjeti ćete da laminatna folija pokriva gornju stranu ploče i cijeli prednji rub radne ploče, te završava s donje strane ploče gdje se spaja s papirom i taj spoj je zaštićen od prodiranja vlage slojem laka.
Prednji rub radne ploče je obično zaobljen, ovisno o proizvođaču i debljina same folije se kreće od 0,6 – 1 mm.
Svojstvo same folije je pojačana otpornst na vlagu, habanje i toplinu.

     Pitate se gdje je problem, e pa evo ga.
Suvremeni dizajn preferira radne ploče debljine 6 cm i više i tu nastaje problem.
Tako debele ploče zbog povećane mase za izradu imaju i veće cijene, koje neki domišljato izbjegavaju.
Da ne bude zabune, deblje radne ploče koje su industrijski proizvedene su u redu, problem je u onima iz „kućne radinosti.“
Ovi drugi ih najčešće izrađuju od dva sloja iverala debljine 8 mm između kojih se ubacuje papirnato saće i takve ploče u načelu nemaju problema s konstrukcijskom nosivošću, ali imaju problema s trajnošću, zato što je melaminska folija kojom je presvučen iveral debela 0,1 mm i nema potrebna svojstva da bi mogla izdržati površinska habanja kojima je izložena za razliku od laminatne folije, uostalom nije osmišljena za takvo što.
Drugi problem je tome što su takve radne ploče s prednje strane oblijepljene abs trakom i postoji spoj trake i ploče.

     Zašto je to sporno?
Zato jer je radna ploča, osim stola, u kuhinji najkorištenija ploha i kao takva treba biti što je više otporna na toplinu, habanje i vlagu, a ove priručne to nisu jer je folija preslaba i kroz spoj trake i iverala će nakon nekog vremena u sam iveral ući voda, koja je uvijek prisutna kod kuhanja ili pranja i nakon toga ploča je upropaštena.
Prednji rub je jasan pokazatelj koja ploča će trajati, a koja neće.
Laminatna folija mora prekrivati gornju plohu i prednji rub u cjelosti, bez ikakvih spojeva koji bi propuštali vlagu i to je jasno vidljivo golim okom, čak i laiku.
Ako se ploča izrađuje u stolarskoj radionici s gornje strane mora biti presvučena laminatnom, a ne melaminskom folijom i to se najbolje vidi na stražnoj strani ploče.
Pregledajte kolika je debljina folije i to će Vam sve reći.
Prednji rub se u tom slučaju obrađuje silikonom ili abs-om i zaštićuje posebnim aluminijskim lajsnama, a ne samo abs trakom.
Takav problem se javlja i kod stolova jer ih neki u cjelosti izrađuju od iverala, a ne od odgovarajućih materijala kao što su masiv ili furnirane plohe, čije se površine zaštićuju lakom, voskom ili uljima.
Nije sporno da će i takvi proizvodi izrađeni od neadekvatnh materijala „trajati neko vrijeme“, ali problem je u tome što kad počnu propadati strašno brzo postaju neupotrebljivo ruglo.
Prisjetite se koliko ste puta Vi ili Vaši ukućani nešto nehotice prolili po stolu i da li ste u tom trenutku pomislili hoće li taj neplanirani događaj naštetiti vašem stolu.
Zato tvrdim da je pravilan odabir materijala važan čimbenik trajnosti proizvoda i smatram da nitko nema pravo u Vaše ime odlučivati o kvaliteti i trajnosti izrađenog ili Vas „vući za nos“ jer smatra da je „pametniji“ od Vas.

Sjetitie se da oni kojima netko drugi kroji materijal sigurno nemaju potrebna znanja, jer sami nisu nikada ništa radili i nisu stekli iskustvo, a tek se kod krojenja jasno vidi kvaliteta određene ploče.
Mi sve potrebne operacije za izradu bilo kakvog predmeta za Vaš dom radimo sami na svojim strojevima i ne ovisimo o ičijem znanju, što znači da je svaki komad buduće kuhinje ili kupaone prošao nekoliko puta kroz naše ruke i točno znamo što je napravljeno i kako je napravljeno.
Zašto je to važno? Probajte se sjetiti jeste li ikada nekoga zatražili da iz bilo kojeg razloga nešto učini umjesto Vas i je li to uvijek ispalo baš onako kako ste tražili?

Morate znati da niti jedan drveni pločasti materijal nije potpuno vodootporan, iako će Vas mnogi uvjeravati u suprotne tvrdnje.
Čak niti drvo nije vodootporno, ono isto „radi“ prema utjecaju vlage, tako da niti materijali koji u osnovi sadrže drvo, ne mogu biti vodootporni.
Njiova vodootpornost se postiže kemijskim zaštitnim slojevima poput laka ili prirodnih ulja i voskova.
Od svih pločastih materijala, samo posebna vrsta iverala koja je tvornički deklarirana kao vodootporna, može donekle odolijevati utjecajima pojačane vlage, vode nikako.
Ovo je naročito važno kod odabira materijala za izradu kupaonskog namještaja ili namještaja koji će biti izložen povećanim utjecajima vlage.
Postoje i potpuno vodootporni materijali koji se koriste u proizvodnji namještaja, ali njihov sastav je najčešće baziran na plastičnim masama, poput akrilnog stakla, kompakta, kerrocka, coriana, aluminija, inoxa...i najčešće se koriste samo za detalje, zbog svoje visoke cijene.

     Na kraju dolazi odabir pravih okova.
Iz mnoštva koje se nudi na našem tržištu, uvijek preporučamo one s imenom i prezimenom.
Postoje i oni koji su neznatno jeftiniji, ali niti imaju ime, niti garanciju kvalitete.
Sve okove naručujemo kod tvrtke Schachermayer Hrvatska koja je regionalni predvodnik na našem području i koja u svom asortimanu ima više od sto tisuća artikala, provjerenog imena i dokazane kvalitete.
Pravi ispit kvalitete pojedinačnog okova je vrijeme i kroz svoj rad smo izvršili odabir najkvalitetnijih materijala i okova.
No pravi odabir okova je naša zadaća, Vaš je samo odabir cjenovnog razreda iz kojeg biramo, a to ne znači manju kvalitetu kod jeftinijih okova, samo manji izbor funkcija.
Jednostavno rečeno, okov potreban za vođenje jedne ladice može stajati od dvadeset, pa sve do više od tisuću kuna, ovisno o sofisticiranosti okova.
Vi birate, naravno uz naš stručan savjet.

     Montaža kuhinje, dnevne, spavaće, dječje, radne sobe, vrata, prozora, stepenica i svih ostalih stolarskih proizvoda je također izuzetno važna i moraju se poštivati pravila struke.
Koliko je to god moguće svi elementi kuhinje, kupaonice, dnevne, radne, spavaće, dječje sobe moraju biti postavljeni u „vagu“, odnosno u pravilan horizontalnu ili vertikalnu ravninu, jer to izravno utječe na kvalitetu funkcioniranja okova, odnosno na primjer, vrata kuhinjskog elementa se sigurno neće ispravno zatvoriti ako je kuhinjski element postavljen „kao da ga je Sava donijela“.
Pravilno niveliranje je naročito važno kod postavljanja ulaznih, sobnih vrata, prozora, stepenica i to ne samo zbog lošije funkcionalnosti i bržeg trošenja okova, već i zbog lošeg estetskog dojma.
Provjerite kojim se mjernim alatima za niveliranje majstori koriste i prema vizualnom stanju tih alata možete vidjeti koliko majstori drže do preciznosti kod postavljanja.
Čuvajte se onih koji dostavljaju kuhinjske elemente oko 18.00 sati i oko 22.00 sata su već gotovi.
Koliko god da smo dobri u svom poslu, ali do sada, niti jednu kuhinju nismo uspjeli postaviti za manje od jednog dana.

     Postoji jedan detalj koji i Vi kao laik možete provjerit i on će Vam neosporno reći više o kvaliteti posla i o izvođačima radova od bilo čega, ovaj detalj govori tisuću riječi.
Radi se o „fugi“ ili razmaku između susjednih vrata i ladica.
Da bi sve fuge ispale kako treba, mora se „poklopiti“ nekoliko čimbenika, kao što su besprijekorna preciznost krojenja, a tu do izražaja dolazi opremljenost radionice, kvaliteta i preciznost spajanja pojedinih elemenata, kvaliteta okova, znanje i iskustvo u samoj ugradnji okova i dosljednost u postavljanju samih elemenata, primjerice kuhinje ili dnevne sobe...
Ako samo jedan od ovih elemenata izostane, krajnji rezultat neće biti zadovoljavajući.
Nakon završenog posla sami možete provjeriti jesu li sve vodoravne ili okomite fuge jednake.
Ne postoji pisano pravilo da moraju biti, ali mi smatramo da je nedopustivo da su na jednim vratima fuge 3 mm, na vratima do njih 6 mm ili da dvije maske ladica stružu jedna po drugoj prilikom otvaranja.
Pravilne fuge su jasan znak raspoznavanja dobro odrađenog posla od fuša.
Izuzetno ih je teško postići jer se u procesu proizvodnje striktno moraju slijediti određena pravila proizvodnje, a i strojni park i sam majstor mora biti dorastao zadatku koji je pred njime.
Ističem da je naša univerzalna mjera razmaka između pojedinih vrata, dakle fuga, 3 mm i da su uobičajena odstupanja od te mjere, plus ili minus pola milimetra.
To znači da je golim okom gotovo nemoguće zamijetiti moguća odstupanja i da sva vrata i ladice primjerice na kuhinjskom namještaju, stoje kao „postrojena vojska“.
Probajte pronaći nekog, tko je dovoljno hrabar i tko u tolikoj mjeri vjeruje u sebe i svoju kvalitetu, da je spreman izaći s ovakvim tvrdnjama u javnost.

     O izradi kuhinja, dnevnih, spavaćih, dječjih, radnih soba, kupaonica i ostalog bi se moglo još mnogo toga reći i ispada da je nešto kvalitetno odraditi prava znanost, ali vjerujte mi ako znate što radite, nije tako.
Smatramo da su navedene stavke minimum koji se mora primjeniti da bi se uopće mogla spomenuti riječ kvaliteta.
Kad tražite ponudu od nekog proizvođača namještaja, uvijek inzistirajte da svi ovi detalji budu primjenjeni u izradi i sadržani u ponudi.
Bilo kakvo opiranje tome ili nagovaranje na neki njihov standard kvalitete, mora Vam biti jasan znak s kime imate posla.
Ove detalje u izradi nismo mi izmislili, oni su preuzeti od stolara koji su stvarali prije nas i stojimo iza svoje izjave da je vrijeme najbolji pokazatelj kvalitete.

Sve navedeno vrijedi samo za izradu namještaja od pločastih materijala i s time želimo samo naglasiti ono u čemu smo bolji od drugih i želimo Vam pomoći da i Vi naučite nešto više o bitnim detaljima namještaja.

                        >> Uskoro još detaljnije o temi kuhinje i namještaj od pločastih materijala<<


Stolovi, radni stolovi, ulazna i sobna vrata, prozori, stepeništa ili kuhinje, kupaonice, dječje, dnevne, spavaće sobe, garderobni ormari ili bilo kakav drugi namještaj i sve ostalo potrebno Vašem domu mogu biti izrađeni u cjelosti od masiva, od furniranih ploča ili u kombinaciji tih dvaju materijalaDrvo je u pravilu najkvalitetniji materijal za izradu bilo kakvog oblika namještaja, no u današnjim uvjetima stanovanja nije i najoptimalniji.
Drvo je prirodni materijal koji je i nakon svog života u prirodi „živ“.
Drvo traži određene uvjete u kojima je postojano, što znači optimalne omjere stalne vlage, negdje između 50 i 70% i topline koja bi se morala kretati od 16 pa do maksimalnih 22°C.
To znači da kad je drvo izloženo pretjeranom utjecaju vlage, ona narušava ravnotežu i drvo upija pretjeranu vlagu iz zraka i time proširuje svoj volumen.
To je čest slučaj ljeti ili u prizemljima stambenih prostora.
Suprotni efekt se događa zimi, kad je drvo izloženo isušenom zraku i pretjeranoj toplini koji iz njega izvlače vlagu i time ono gubi na volumenu.
Najjednostavniji primjer toga su parketi u Vašem domu, koji ljeti miruju, dok zimi znaju i zaškripati pokoji put.
Taj „rad“ punog drva, odnosno skupljanje i istezanje, značajno napreže sve spojeve koji su korišteni u proizvodnji namještaja, stoga se kod rada s drvom uvijek moraju primjenjivati znanja koja su razvijena stoljećima prije nas, u vremenima kad je kvaliteta bila ispred količine.
Jedina razlika je u tome što mi danas možemo djelomično izbaciti ručni rad i zamijeniti ga suvremenom tehnologijom proizvodnje.
Mi smo uz oca savladali veliki dio tog znanja i s ponosom mogu reći da znamo primjeniti neke spojeve, kojima drugi ne znaju niti ime.

Neki od problema vezanih uz rad drva se mogu izbjeći korištenjem materijala poput mdf-a ili panel ploča, koji svojim sastavom mogu adekvatno zamijeniti masiv i oplemenjivanjem tih materijala različitim furnirima, mogu se dobiti proizvodi koji su izgledom identični masivnim proizvodima.
Najčešći primjer tomu su sobna vrata ili ploče svih vrsta stolova, odnosno sve veće plohe, koje bi mogle zbog neadekvatnih uvjeta previše „raditi“.
Drugi najčešći razlog primjene furniranih ploha su jednoličnost ploha.
To znači da drvo kao materijal koji stvara priroda, nikada ne dolazi u dva istovjetna primjerka, naprotiv svaki komad drva je jedinstven po svojoj boji i teksturi goda, iako dolazi iz istog trupca.
Furnir je u stvari drvo piljeno na vrlo tanke listove i pažljivim spajanjem tih listova u veće plohe, istim redosljedom kako se i pile, dobivaju se plohe na kojima je teže zamjetiti razlike u boji i teksturi drva.

Drvo kao materijal može poslužiti za izradu svega i pravilno odrađen posao jamči prenošenje izrađenog s koljena na koljeno, ali moraju se zadovoljiti zahtevi koje drvo kao prirodni materijal postavlja pred nas.
Kao jedan od nezamjenjivih materijala i danas se, doduše u manjoj mjeri nego prije, koristi kod izrade građevinske stolarije, odnosno ulaznih vrata, prozora, kod oblaganja stepeništa...
Vjerujem da će ono kod određenih ljudi uvijek ostati prvi izbor, zbog svoje topline koju daruje interijeru i svoje jedinstvene prirodne ljepote, koju čovjek još uvijek nije u mogućnosti replicirati.
Ipak, na neki stolić ili ormarić koji ste nasljedili gledate drukčije nego na neki komad kupljenog namještaja, pogotovo ako niste sudjelovali u njegovom nastanku.
Jedina „mana“ masivnog namještaja jest njegova cijena, ali to je zato jer mu njegovu jedinstvenost daju priroda i ruke majstora koji ga je izradio.

Potpuno besmisleno bi bilo pričati detaljnije i stručnije o ovoj temi, jer vjeriojatno biste malo toga razumjeli, uostalom nešto želimo zadržati i za sebe.

Svaka kuhinja, dnevna, spavaća, dječja, radna soba, kupaonica, svaka vrata i prozor, svaki stol, svaki proizvod mora imati nakog tko stoji iza njega i svojim imenom jamči za njega.
Uvijek tražite neku radionicu s tradicijom koja nešto proizvodi, jer tako će Vam biti nešto veće šanse za pronalazak pravih majstora, za razliku od onih koji rade u „mraku“ po šupama i garažama.

Čvrsto vjerujemo da nakon loše odrađenog posla svi gube, Vi kao krajnji korisnik i mi kao izvođači, jer loš majstor je uvijek nepoželjan gost.
Nemojte „padati na kič i blještavilo izložbenih salona kojim Vas netko želi zaslijepiti, više pažnje obratite na njegova djela, ona ne znaju lagati.
U ovom poslu se sve svodi na nekoliko riječi: znanje, poštenje, sposobnost, povjerenje i na Vama je da sami spoznate tko zaslužuje nositi takav opis.

Postoje stotine ovakvih nepisanih stolarskih zakona i s dijelom njih su upoznati samo oni koji su svoj zanat učili na tradicionalan način šegrtovanjem, odnosno naukovanjem, iako ni to nije garancija uspjeha.

Za kraj, želite li znati da li je netko uistinu učio od starih majstora ili je to postao preko noći, provedite jednostavan ispit znanja, upitajte ga što točno znači stolarski izraz „vinklseite“.
Nama je to bio prvi pojam koji smo naučili prvog dana naukovanja.

Poštovani, na kraju želim reći da pregledavajući stranice ostalih kolega nisam pronašao slične rubrike kao što je ova i s pravom se pitam imaju li oni što za reći o sebi i svom poslu ili se uvijek oslanjaju na riječi profesionalaca koji su im izrađivali web stranicu i umjesto njih su i progovorili i to osrednjim sloganima.

Mi smo svako slovo na svojoj stranici napisali sami i stojimo iza svojih riječi.
Nadam se da ste uspjeli pronaći pokoji dobar savjet i da ćete svojim budućim pažljivim odabirom zaobići one koji nisu vrijedni Vašeg povjerenja i time pomoći nama i ostalim majstorima svojeg zanata da se istaknemo i pošaljemo one koji to zaslužuju u mrak iz kojeg su i ponikli.

Molim Vas Vaše komentare, pohvale, pokude ili prijedloge. Osim za to, naša Facebook stranica Vam je na raspolaganju i za savjete.