Stepeništa i ograde

Od dana kad je osmišljena prva stepenica, pa do današnjih dana njen smisao je ostao isti, lakše prevladavanje visinske razlike pri kretanju ljudskog tijela.
Kod osmišljavanja stepeništa potrebno je voditi se osnovnim pravilima struke
koja jasno određuju tehničke karakteristike svake stepenice, njenu visinu, i dubinu, dok sam prostor u koji se smješta određuje njenu minimalnu širinu.


Mašta osobe koja ih stvara određuje oblik i bogatstvo detalja, dok financijske mogućnosti onog koji ih naručuje i njihova namjena određuju vrstu materijala od kojeg se izrađuju.
Svaka vrsta materijala od kojeg se stepenica može izraditi daje određeni vizualni utjecaj na prostor u kojem se nalazi i uvijek treba paziti na cjelovitost početne ideje s kojom se krenulo u osmišljavanje prostora kuće.
Želim reći da drvene stepenice, bez obzira na vrstu drva, okružujućem prostoru uvijek daju izvornu toplinu i ljepotu prirode, koju primjerice ne mogu dati suvremeni materijali poput stakla ili metala.
Da bi se drvene stepenice uklopile kao dio veće cjeline, potrebno ih je vezati na detalje poput drvenih ulaznih vrata i prozora.
Strepenice mogu u cjelosti ili djelomično prekrivati betonske ili metalne nosive konstrukcije.
Suvremeni dizajn nalaže polaganje samo drvenih gazišta na postojeću konstrukciju, dok se međuprostor između dva gazišta ostavlja otvorenim ili se boji, ovisno o vrsti nosive konstrukcije stepeništa.
Ako su u prostoru smještene kao središnji detalj, tad se izrađuju kao samonosiva drvena konstrukcija i daju nezamjenjiv pečat ambijentu.
Najčešće ih izrađujemo od plemenite turopoljske hrastovine, ali i druge vrste drva poput jasena, bukve i sličnih su također pogodne za izradu stepenica, naravno to ovisi o Vašem izboru.
Osim punog drva, za izradu se mogu upotrijebiti pločasti materijali poput mdf-a ili panel ploča, u kombinaciji s drvenim elementima koji se furniraju furnirom debljine 1,5 mm na više i kao takve odgovaraju svim zahtjevima koji se stavljaju pred njih, dok im je cijena nešto niža od onih koje su izrađene od masiva.
Kao plohu koja je izložena pojačanom habanju, preporučljivo je zaštititi ju dvokomponentnim poliuretanskim lakom u tri sloja.
Bezbojni lakovi daju drvu potrebnu zaštitu, a istovremeno ne skrivaju prirodnu ljepotu drveta.
Naki od naših dosadašnjih uradaka Vam mogu zornije prikazati dio mogućnosti koje postoje pri izradi drvenih stepenica.