Ulazna i sobna vrata, prozori

Ulazna vrata doma su mjesto na kojem završava ubrzana vanjska divljina i prolaskom kroz njih ulazimo u svoj mali privatni svijet u kojem sami određujemo ritam življenja.
Ulazna vrata su barijera kojom nepoželjnima priječimo ulazak u vlastiti prostor življenja.
Ulazna vrata i prozori od masiva su jedna od prvih stvari koju mnogi zapažaju na Vašem domu i kao takva prva govore o Vama kao osobi i gazdi kuće.


Ulazna vrata su mjesto na kojem svakom dragom gostu poželite dobrodošlicu u Vaš dom, no s druge strane zalupljena vrata su jasan signal nepozvanima i da bi ih sigurno zadržala s vanjske strane, moraju biti čvrsta i trajna, jednom rječju kvalitetna.
Zašto? Pa zato da bi sve naše materijalne vrijednosti ostale očuvane i na mjestu nakon što u ranojutarnjim satima napuštamo svoj dom i cjelodnevnim izbivanjem prepuštamo svoje osobne stvari na nemilost nepoštenima.
Drugim riječima, da bi sve ružne stvari ovog svijeta ostale s prave strane vrata.

Današnje tržište je preplavljeno svakojakim vrstama ulaznih, sobnih vrata i prozora po mjeri, no kako, osim po cijeni, razlikovati kvalitetna vrata ili prozor od ostalih vrata i prozora?
Po nama, tri su važna područja kod izrade ulaznih drvenih vrata i prozora po mjeri.
     1. Prvo i najvažnije područje je poznavanje pravila struke o radu s drvom koja jamče kvalitetu izvedbe i trajnost u upotrebi.
Drvena ulazna vrata i drveni prozori su zasigurno jedani od najstarijh stolarskih proizvoda i majstori stolari su kroz povijest imali dovoljno vremena upotpuniti svoje znanje o drvu, kako ga ukrotiti i oblikovati u nešto poput drvenih vrata ili prozora.
Postoje proizvođači koji rade ogromne količine i na taj način postižu povoljne cijene kojima privlače kupce, no jeste li se upitali koju razinu kvalitete Vam nudi takav način izrade.
Odgovorno tvrdim da niti jedna serijski proizvedena drvena vrata ne mogu biti jednaka onima koja su oblikovana rukama majstora stolara, dok je s prozorima nešto bolja situacija, ali opet je malo onih koji ih doista znaju napraviti kako valja.
Kroz našu uslugu stolarskog servisa smo doista vidjeli "svašta", tako da potpuno odgovorno tvrdim da na našem tržištu vlada ogroman nered i  doista se nudi sve i svašta pomiješano pod istim imenom.
Po čemu se mi razlikujemo od drugih?
Sve što je potrebno znati o radu s drvom smo naučili od oca i upravo tradicija drvodjeljstva u obitelji je jamac kvalitetne izrade naših drvenih vrata i prozora.
To znanje je temelj, na kojem smo nastavili graditi vlastito znanje, jer svaki pravi majstor svom proizvodu mora nadodati nešto svoje.
Naša drvena ulazna vrata, primjerice od hrastovine, teže u prosjeku 60 – 100 kg i tu masu opterećenu bremenom godina uporabe treba znati nositi.
Samo upotreba svih raspoloživih starih načina spajanja drva može izdržati takve napore.
Suvremena proizvodnja i oni neuki, uporno pokušavaju izbaciti takve presudne elemente iz proizvodnje, ne znajući da se pravila struke moraju poštivati, jer sve što se na ovom polju moglo izmisliti, davno prije nas je već izmišljeno.
Potjera za zaradom nastoji potisnuti osnovni stolarski spoj (zapf i schlitz) i nametnuti nekakve suvremene inačice poput profila i kontraprofila i sve skupa zapakirati u jeftine slatkorječive slogane i u tom obliku isporučiti kupcu po sistemu "plati pa se žali".
Ukoliko želite saznati više o ovoj temi, u radionici Vam na konkretnom primjeru možemo pojasniti "u čemu je kvaka".

     2. Drugo najvažnije područje je izbor i primjena pravih okova.
Ono što možemo uzeti od suvremenog svijeta su okovi koji su na nezamislivom stupnju razvoja u odnosu na one od prije stotinjak godina.
Jedna od preporuka pri izradi ulaznih vrata je ugradnja sigurnose brave koja zatvara i zaključava u više točaka po visini vrata i time vrata drži stabilnima pri raznim utjecajima. Nekoliko različitih modela je na raspolaganju. Odgovorno tvrdim, da ugradnja obične brave na vanjska ulazna vrata, nije loše riješenje, već glupost, koja će ubrzo rezultirati iskrivljavanjem vratnog krila i nemogućnošću zatvaranja vrata, te "puhanjem" kroz zatvorena vrata. Mislim da to nije nikome cilj, zar ne?
Suvremeni prozorski okovi zabravljuju krilo po cijeloj duljini prozorskog profila i time jamče kvaliteno nasjedanje i brtvljenje i izuzetno lako i precizno otvaranje i zatvaranje prozora, što je prije nekoliko desetljeća bila znanstvena fantastika.
Zašto su okovi koji zatvaraju u nekoliko točaka toliko bolji od običnih nekadašnjih okova?
Zamislite kakvim naprezanjima je drvo izloženo kad ga s unutarnje strane grije i isušuje ugodnih 25 °C, dok ga s vanjske strane hladi i vlaži neugodnih -5 °C ili više.
Zadaća okova je spriječiti krivljenje drva kod takvih utjecaja okoline i osigurati dugotrajno pravilno nasjedanje krila na štok, odnosno lako otvaranje i zatvaranje.
Uz upotrebu suvremenih okova i današnjih izolacijskih stakala, hladnoća doista ostaje vani.
U mogućnost smo Vam ponuditi nekoliko vrsta izolacijskih ostakljenja, od klasičnih 4/16/4 do niskoenergetskih ostakljenja
(Low E).

     3. Ništa načinjeno ljudskom rukom nije vječno, no da bi drveni prozori i drvena ulazna vrata trajali što duže, moraju se propisno zaštititi od utjecaja vlage, koja je najgori neprijatelj drva i glavni uzročnik propadanja drva.
Drvo kao prirodni materijal upija i otpušta vlagu iz okoline kojoj je izloženo i potrebno ga je izolirati od takvih utjecaja.
Najčešći način zaštite drva koji koristimo je nešto stariji, ali u praksi se pokazao kao najizdržljiviji i time najprihvatljiviji za Vas kao krajnjeg korisnika.
Na drvo, kao temeljni sloj prvo nanosimo zaštitno sredstvo koje djeluje protiv gljivica i insekata koji bi mogli napasti drvo.
Nakon temeljnog sloja dolaze tri zasebna sloja lazure za drvo koja daju potpunu zaštitu i sjaj drvenoj površini.
Koristi se isključivo lazura za drvo na bazi uljnih ili alkidnih smola i takav način zaštite traje najmanje pet godina
u normalnim uvjetima s vanjske strane, dok s unutarnje strane traje i dvadeset godina bez obnavljanja sloja zaštite, dakle gotovo doživotno. Postupak obnove vanjskog sloja zaštite traje oko 15 minuta po svakom prozoru i na Vaš zahtjev ćemo Vas rado uputiti kako takvu zadaću kvalitetno odraditi.
Trajnost zaštitnog sloja je uvjetovana atmosferskim utjecajima kojima je sloj izložen tijekom godine, ali ponajprije kvalitetom zaštitnog sredstva.
Za vanjsku zaštitu se ne smiju koristiti nikakvi lakovi, osim vodenih lakova za vanjske radove, no oni još nisu u potpunosti provjereni. Vrijeme je najbolji pokazatelj kvalitete nekog proizvoda.
Siguran sam da u industriji takvi lakovi potiskuju lazure samo zbog brže primjene, a ne zbog veće kvalitete za krajnjeg korisnika.
Za zaštitu unutanje strane se mogu koristiti dvokomponentni poliuretanski ili vodeni lakovi koji pružaju primjerenu
dugotrajnu zaštitu ljepote drva.


SOBNA VRATA PO MJERI

Namjena sobnih vrata je fizički odijeliti prostorije stana u manje zasebne cjeline.
Sobna vrata ne moraju biti samo barijera koja odjeljuje, naprotiv kod njhovog stvaranja treba težiti tome da postanu ukras Vašeg doma.
Suvremena sobna vrata su konstrukcijski bitno različita od vrata izrađenih
u cjelosti od masiva  i za njihovu izradu postoji novi skup pravila struke koji jamči njihovu dugotrajnu i pouzdanu upotrebu.
Kao osnovno pravilo se opet nameće pravilan izbor materijala za izradu.
Kao osnovni materijal izrade dovratnika koristimo mdf, no postoji mogućnost izrade dovratnika od panel ploča ili masiva, ovisno o zahtjevima upotrebe. Iverica nije dobar materijal za izradu dovratnika, no opet u serijskoj proizvodnji je jedini materijal koji se koristi !!!
Dovratnike uvijek isporučujemo u najčvrćem slijepljenom obliku.
Dovratnik se u staroj terminologiji naziva štok.
Futer štok, kao jedan od oblika dovratnika, u cjelosti oblači svijetli otvor zida i time daje posebno upečatljiv dojam okolini.
Postoji nekoliko detalja izrade na koje morate pripaziti pri kupovini spomenutih proizvoda i pomoću njih ćete lako razlikovati dobar proizvod od lošeg proizvoda.
Debljina našeg futer štoka je od 40 mm u osnovnoj verziji prema više, ovisno o materijalu izrade.
Debljina serijski proizvedenog futer štoka je 22-25 mm i osnovni materijal izrade je iver ploča, dok je to kod nas mdf ploča ili panel ploča, ovisno o izboru cijenovnog razreda.
Mdf ploča je vlagootporna i to je jedan od glavnih razloga zašto ju koristimo pri izradi, dok iver ploča ima nultu toleranciju na utjecaj vlage, što znači da se uopće ne bi smjela koristiti u prostorima čak i s minimalnim količinama vlage.
Prepuštam da sami izvedete zaključak čime se vode oni koji koriste ivericu za izradu dovratnika ili vanjskog plašta sobnih vrata, kvalitetom gotovog proizvoda ili možda nečim drugim...
Mislim da razliku u debljini materijala između našeg i serijskog proizvoda i njen utjecaj na čvrstoću samog dovratnika nije potrebno posebno objašnjavati.
Naš način spajanja i serijski način spajanja dovratnika je različit isto toliko kolika je razlika između neba i zemlje.
Treba uzeti u obzir da je naš dovratnik od serijskog trostruko teži, što dovoljno govori o razlici u kvaliteti materijala izrade.
Mi smo u mogućnosti izraditi dovratnike po mjeri svih potrebnih dimenzija, bez ikakvih ograničenja.

Prema obliku i detaljima izrade, naša vratna krila dijelimo u tri osnovne skupine.
     Prva skupina su klasična vratna krila kakva su najzastupljenija na tržištu.
Odlika ovakve vrste vratnog krila je jednostavnost linija i oblika.
Osim klasičnim, vertikalno posloženim furnirom mogu se izrađivati i s raznim kombinacijama furnira u smislu vrste furnira i smjeru slaganja furnira u odnosu na osnovnu podjelu prema horizontalnom ili vertikalnom usmjerenju.
Jednostavnim jezikom, mogu se izvoditi razne „igre“ oblicima i bojama različitih vrsta furnira.

U ovu skupinu se mogu pribrojiti i unutarnja ulazna vrata, koja su po načinu izrade gotovo identična klasičnim sobnim vratima.
U galeriji naših dosadašnjih radova možete pronaći obje vrste sobnih vrata.

Za one koji žele jednostavnost oblika bez izraženog drvenog goda nudimo lakirana vrata u bilo kojem RAL tonu prema Vašim željama.

Osnovna razlika između našeg vratnog krila i drugih vratnih krila je u njihovoj čvrstoći i masivnosti, s time izravno vezano, u trajnosti.
Svako naše sobno vratno krilo ispunjeno saćem teži najmanje 25 kg. Vratna krila s cjevastom ispunom su još masivnija i teža.
Provedite mali test i probajte usporediti navedenu težinu našeg vratnog krila s bilo kojim drugim vratnim krilima s kojima ste se susreli i na jednostavan način čete uvidjeti kolika je razlika u kvaliteti upotrijebljenih materijala kod naših proizvoda i ostalih proizvoda "konkurencije".
Za provođenje ovog testa je dovoljno nakratko ručno podići vratno krilo i odgovor će biti jasan.

     Druga osnovna skupina su vratna krila koja smo nazvali stilska.
Ona oblikom sliče već viđenim oblicima, ali su prema načinu izrade jedinstvena.
Njihova glavna odlika su naglašeni detalji poput profiliranih uklada s lajsnama.
Takvo vratno krilo se izrađuje u kombinaciji furniranih i masivnih elemenata i laičkom oku je gotovo nemoguće uočiti razliku između tako izrađenog krila u odnosu na ono izrađeno u cijelosti od masiva.
Obje vrste vratnih krila kao osnovnu nosivu konstrukciju koriste masivne okvire širine 9 cm, dok konkurencija koristi okvire koji su dvostruko uži i dvostruko slabiji ili ih uopće ne izrađuju od masiva, već od mdf-a, što u ovom slučaju nije prihvatljivo, jer se mdf u ovom slučaju ne može primjeniti kao odgovarajući materijal izrade. U tim dimenzijama mdf nema nikakvu konstrukcijsku čvrstoču i previše se iskrivljuje, tako da vratno krilo nikada ne naliježe na štok u potpunosti.
Informacije radi, naša vratna krila teže oko 60 kg i njihova masa jasno govori o količini i kvaliteti materijala izrade.
Ona su svojim izgledom namijenjena osobama koje znaju cijeniti ono što izvorni drveni god daje prostoru življenja.

     Treća osnovna skupina vratnih krila su ona koja su u cjelosti izrađena od masiva.
Ona su namjenjena onima koji nisu spremni raditi bilo kakve kompromise u pogledu kvalitete ili izgleda i spremni su platiti izvorni izgled i prirodnu ljepotu drvenog goda.
Načinom izrade su identična ulaznim vratima.

Ono što nas izdvaja iz mase ostalih je da sva vrata i dovratnike furniramo prirodnim furnirima svih dostupnih vrsta i ne koristimo nikakve folije ili tapete koje se lijepe na vrata i kao takve vrlo često zalutaju u nečiji dom pod imenom furnirano vratno krilo i dovratnik.
Savršeno repliciranje izgleda drvenog goda na tim folijama čak i od iskusnog stolara zahtijeva trenutak pozornosti, kako bi se razlučio pravi furnir od jeftine kopije.
Zašto je furnir u neusporedivoj prednosti po pitanju kvalitete i trajnosti od bilo kakve umjetne folije?
Zato što je izvorna prirodna ljepota drva nezamjenjiva i furniranu plohu svaki ličilac ili čak sami, nakon mnogo godina korištenja možete vrlo jednostavno obnoviti, dok kod folija nema pomoći, kad se jednom ošteti ona postaje element rugla na Vašim vratima, da niti ne spominjem učestalost samoodljepljivanja..
Te folije su samo jedna od podvala industrijskog načina promišljanja, jer uvelike skraćuju potrebno vrijeme izrade. Potpuno su izbačeni procesi površinske obrade poput brušenja i površinske zaštite poput lakiranja.
U procesu lakiranja kao obliku površinske zaštite koristimo transparentne dvokomponentne poliuretanske i vodene lakove u dva sloja, po želji i tri sloja i takva zaštita drvene površine omogućava neizmjenjenu sliku prirodnog drvenog goda i bezbrižnu uporabu dugi niz godina.


Oblik i boja proizvoda su stvar osobnog ukusa i da bi vrata ili prozori imali dio Vaše osebujnosti, u svim odlukama koje vode u tom smjeru sudjelujemo samo savjetom.
Isto tako savjet oko izbora vrste drva i njegovim svojstvima je zajamčen.
Za trajnije oblike vrata preporučujemo turopoljsku plemenitu hrastovinu, dok se za prozore izvrsnim pokazao sibirski ariš, no o tome što i kada primjeniti možete saznati izravno od nas.
Sve naše proizvode od drva i ostalih materijala krasi preciznost i finoća izrade i to se lako može provjeriti posjetom našoj radionici. Molim najavu dolaska ako se odlučite ua isti..

Sve vrste vrata i prozora izrađujemo po mjeri vašeg prostora i isključivo po narudžbi.
Serijska proizvodnja i cijene serijske proizvodnje kod nas nisu opcija. Izvorni ručni rad je "ipak nešto više" i kao takav ima svoju cijenu.

U galeriji dosadašnjih radova možete proučiti što smo kadri izraditi, možda već postojećem obliku dati neki svoj detalj i kroz kratko vrijeme posjedovati trajni ukras svog doma.
Ukoliko naša filozofija proizvodnje, pri kojoj kvaliteta gotovog proizvoda ima prednost pred cijenom proizvoda, odgovara Vašim zahtjevima i potrebama, na vrlo jednostavan način možete sastaviti i proslijediti svoj upit.
Molim Vas da slijedite sljedeći naputak za slanje kvalitetnog i potpunog upita.


NAPUTAK ZA SLANJE UPITA

Pri sastavljanju upita za izradu građevinske stolarije potrebno je dostaviti tri osnovne informacije.
Sve upite koji ne sadrže sve tražene informacije ćemo smatrati neozbiljnima, a na takve ne odgovaramo.

     1. priložite fotografiju ili skicu budućeg proizvoda s mjerama

     2. navedite materijal za izradu proizvoda

     3. navedite rok za izradu


Odgovor će uslijediti u što je moguće kraćem roku, ovisno o trenutnoj količini pristiglih upita.
Sve potrebne informacije vezane za načine kontakta potražite >> OVDJE <<


Kao dodatnu mogućnost izdvajamo uslugu stolarskog servisa, kojom Vam je omogučen brz i stručan popravak dijela Vaše građevinske stolarije, bilo da je potrebno izmijeniti ili podesiti okov ili izmijeniti dotrajali drveni dio ili polomljeni dio u slučaju nasilnog ulaska u Vaš dom.
Detaljnije o usluzi >> STOLARSKI SERVIS <<